ADA MASALAH HIDUP ? BACA AYAT QURAN NI ALLAH AKAN HANTAR BANTUAN INSYAALLAH.

ADA MASALAH HIDUP ? BACA AYAT QURAN NI ALLAH AKAN HANTAR BANTUAN INSYAALLAH.

Selalu Amalkan Bacaan Ayat Ini Disaat Susah, Maka Allah Akan Hantar Bantuan Untuk Kesusahan Kita. InsyaAllah. Subhanallah Allahuakbar. Baca dan Kongsikan.😀😀

Seperti yang diceritakan oleh seorang ustaz. Tersebutlah seorang Lelaki yang menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani. Di tengah jalan, ada orang lain yang berniat menyewa keldainya.

Meskipun tak dikenali, ia membenarkan orang asing untuk menyewa keldainya. Keduanya berjalan menuju satu lokasi, beriringan.

“Jom melalui arah sini,” ajak orang yang sewa keldai. “Tidak, aku belum pernah melalui jalan itu. Mari lalui jalan yang lain.” Jawab si laki-laki. Mengelak.

“Tenang saja,” rayu orang yang sewa keldai itu, “Aku yang akan menjadi penujuk jalan.”
Keduanya pun berunding hingga orang pertama mengikuti cadangan lelaki yang menyewa keldainya.

Tak lama selepas itu, keduanya sampai di sebuah tempat yang sukar dilalui. Tempatnya curam dan curam. pemilik keldai melihat ada beberapa mayat terbaring di sana.

Tak disangka, orang yang menyewa keldainya turun sambil mengacukan sebilah pedang. “Turunlah segera! Aku akan membunuhmu! ”

Pemilik keldai pun berlari sekuat kemampuannya. Ia berusaha menghindar, tapi sia-sia kerana sukarnya tempat yang perlu dilalui.

“Ambil saja keldai kepunyaanku. Bebaskan aku. “Ujar pemilik keldai. Nyawanya terancam.

“Pasti. Aku tidak akan mensia-siakan keldaimu. Tapi, aku juga ingin membunuhmu. “Gertak si penyewa keldai. Bengis.

Tak henti-henti, lalu pemilik keldai ini menyampaikan nasihat. Ia juga membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam al-Quran dan hadis Nabi tentang dosa membunuh dan melakukan kejahatan secara umum.

Malangnya, orang itu tak mengendahkan. Nafsu membunuhnya sungguh kuat. Tak boleh dicegah. Mustahil untuk dihentikan.

“Jika demikian,” ujar pemilik keldai, “izinkanlah saya mendirikan solat. dua rakaat sahaja. ”

“Baiklah,” bentak penyewa itu, “tapi jangan lama-lama!” Qadarullah, semua hafalan pemilik keldai hilang. Pada masa sibuk mengingat-ingat, penyewa ini tak mempunyai kesabaran itu terus menggertak dan menyuruhnya cepat.

Akhirnya, teringat satu surah oleh pemilik keldai ini. lalu Ia membaca firman Allah Ta’ala dalam surath an-Naml [27] ayat 62,

“Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesusahan apabila ia berdoa kepada-Nya dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah selain Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati (Nya). ”

“Seketika itu juga,” tutur tuan keldai itu, “dari mulut lembah muncul seorang penunggang kuda membawa tombak. Dia melemparkan tombak tepat di dada penyewa yang jahat itu sehingga jatuh tersungkur tanpa bernyawa. ”

“Siapakah engkau?” Tanya pemilik keldai penuh heran sekaligus harus terima kasih.

“Aku hamba Allah, Allah yang memperkenankan doa orang yang dalam kesusahan apabila dia berdoa kepada-Nya, dan yang akan menghilangkan kesusahan.”

Kisah yang menakjubkan ini juga dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir al-Qur’an al-‘Azhim. Wallahu a’lam.

Semoga bermanfaat,Dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua.

Sumber: nasihatustaz.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *